Comunicat de presă privind activitățile de control al finanțării publice și finanțării private a partidelor politice și a campaniei electorale în anul 2021
Comunicat de presă privind activitățile de control al finanțării publice și finanțării private a partidelor politice și a campaniei electorale în anul 2021
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștință publică activitățile de control pe care le va desfășura în anul 2021 în conformitate cu Planul anual de control al finanțării publice și finanțării private a partidelor politice și a campaniei electorale în anul 2021.
Misiunile de control care se vor desfășura în anul 2021 vor avea ca scop verificarea respectării prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile înregistrate de către partidele politice în anul fiscal 2020, precum și verificarea respectării dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și a Hotărârii de Guvern nr. 10/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 334/2006, de către competitorii electorali participanți la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie 2020.
Menționăm, totodată, că în anul 2021 se vor desfășura, în scop preventiv, misiuni de control ce vor avea ca scop verificarea respectării dispozițiilor legale privind îndeplinirea obligațiilor referitoare la transmiterea de către formațiunile politice înscrise în Registrul partidelor politice gestionat la nivelul Tribunalului București, a raportărilor obligatorii de transmis până la data de 30 aprilie 2021, prevăzute de Legea nr. 334/2006.
Obiectivele acestor misiuni vizează transmiterea/depunerea de către formațiunile politice a raportărilor obligatorii a fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, după cum urmează:
- Raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor realizate în anul precedent (termen de depunere până la data de 30 aprilie 2021);
- Situațiile financiare anuale (termen de depunere - în cel mult 15 zile de la înregistrarea la organul fiscal competent);
- Toate raportările obligatorii prevăzute de art. 51 alin. (2) din Legea nr. 334/2006 (termen de depunere până la data de 30 aprilie 2021);
- O copie a raportului de audit statutar efectuat asupra situațiilor financiare anuale, în termen de 60 de zile de la data efectuării auditului, conform art. 45 alin. (2) din Legea 334/2006, în cazul partidelor politice care primesc subvenții de la bugetul de stat.
Precizăm că în anul 2020 s-au verificat documentele menționate pentru un număr de 185 de partide politice înscrise în Registrul partidelor politice existent la Tribunalul București în cadrul controlului anual de prevenție și îndrumare. Totodată, la partidele politice beneficiare de subvenții de la bugetul de stat controlul a fost integral, inclusiv în ceea ce privește verificarea destinațiilor cheltuielilor efectuate din aceste subvenții.
Autoritatea Electorală Permanentă este abilitată să controleze respectarea prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile partidelor politice, ale alianţelor politice sau electorale, ale candidaţilor independenţi, precum şi legalitatea finanţării campaniilor electorale.
În acest sens, până la finalul anului 2021, se vor desfășura misiuni de control ce vor viza respectarea prevederilor legale privind veniturile și cheltuielile înregistrate de partidele politice în anul fiscal 2020, inclusiv a subvențiilor de la bugetul de stat pentru partidele beneficiare, precum și finalizarea controalelor aferente veniturilor și cheltuieli partidelor politice din anul fiscal 2019, pentru care s-a efectuat controlul de prevenție și îndrumare.
Controlul legalității veniturilor și cheltuielilor se va face pentru 189 partide politice, conform datelor obținute din surse publice legale, respectiv din Registrul partidelor politice de la Tribunalul București și din Registrul partidelor politice gestionat de AEP.
De asemenea, se vor desfășura misiuni de control ca urmare a sesizărilor oricăror persoane interesate sau din oficiu, atunci când există suspiciuni de încălcare a prevederilor legale privitoare la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.
Planul activităților de control a finanțării partidelor politice și a campaniei electorale în anul 2021 poate fi consultat pe pagina de Internet a instituției, accesând următorul link: www.finantarepartide.ro
Direcția comunicare
30.12.2020