Comunicat de presă privind desfășurarea dezbaterii publice online pe tema proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale



Comunicat de presă privind desfășurarea dezbaterii publice online pe tema proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale
 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a organizat astăzi, 19 iunie 2020, o dezbatere publică online cu privire la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Evenimentul s-a desfășurat prin intermediul aplicației Microsoft Teams și a fost transmis live pe canalul de YouTube al instituției, precum și pe pagina de Facebook.

Lista participanților a cuprins reprezentanții următoarelor formațiuni politice parlamentare: Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Salvați România (USR), Partidul Mișcarea Populară (PMP), Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), reprezentanți ai  Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților, reprezentanți ai organizației neguvernamentale Expert Forum (EFOR), precum și ai Comisiei Juridice a Camerei Deputaților.

În debutul dezbaterii, directorul general al Departamentului de control al finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale, Constantin Rada, a redat coordonatele cheie care au condus la necesitatea elaborării proiectului de lege supus discuției și a reliefat preocuparea constantă a conducerii AEP pentru creșterea transparenței în scopul prevenirii riscurilor de corupție în finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Vectorii principali care au contribuit la crearea cadrului de dezbatere și fundamentare a propunerilor de modificare a legislației privind finanțarea partidelor politice l-au constituit principiile și procedurile înglobate în Ghidul de bune practici privind finanțarea partidelor politice, elaborat în cadrul proiectului ARGUS - Integritate, etică, transparență, anticorupție în finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, și recomandările Curții de Conturi a României, formulate cu ocazia controlului din anul 2019.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a expus detaliat modificările și completările aduse Legii 334/2006, enumerând motivele care au stat la baza acestora și a oferit clarificări referitoare la implicațiile și forma de aplicare a fiecărui element modificat sau nou introdus.

Modificările și completările centrale vizează sursele de finanțare a partidelor politice, stabilirea pașilor procedurali privind comunicarea lunară a situației cheltuielilor efectuate din subvenția de la bugetul de stat, clarificarea destinației cheltuielilor care pot fi efectuate din subvenție, redefinirea materialelor de propagandă și extinderea categoriilor permise în perioada electorală, diferențierea termenelor de efectuare a controalelor privind legalitatea veniturilor și cheltuielilor la formațiunile politice care beneficiază de subvenția de la bugetul de stat în raport cu cele care nu beneficiază de această subvenție.

Totodată, proiectul de lege prevede extinderea perioadei de rambursare a cheltuielilor electorale, asumarea sarcinii de publicare a raportărilor obligatorii în Monitorul Oficial, Partea I, precum și pe pagina proprie, de către AEP, precum și majorarea anumitor sancțiuni contravenționale.

În ceea ce privește normele metodologice de aplicare a prevederilor legii, dacă înainte acestea erau aprobate de Guvern, la propunerea AEP, după intrarea în vigoare a legii în forma propusă, acestea vor fi aprobate prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente, cu consultarea Curții de Conturi și a Ministerului Finanțelor Publice.

În continuarea dezbaterii, șeful Departamentului Legislativ, Cristian – Alexandru Leahu, a făcut o radiografie a observațiilor și recomandărilor înaintate de către organizația neguvernamentală Expert Forum și a prezentat concluziile analizei acestor propuneri.

Recomandările și observațiile făcute de către participanți, precum și analiza acestora, vor fi înglobate în raportul dezbaterii care va fi publicat pe pagina de Internet a instituției în perioada următoare, concomitent cu publicarea proiectului de lege actualizat în conformitate cu recomandările admise.

Direcția comunicare

19.06.2020

Alte articole: