Comunicat de presă privind semnarea unui Memorandum de Înțelegere între Autoritatea Electorală Permanentă din România și Comisia Electorală Centrală a Ucrainei
Comunicat de presă privind semnarea unui Memorandum de Înțelegere între Autoritatea Electorală Permanentă din România și Comisia Electorală Centrală a Ucrainei
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Comisia Electorală Centrală (CEC) a Ucrainei au semnat astăzi, 6 februarie 2024, un Memorandum de Înțelegere în vederea aprofundării și dezvoltării cooperării bilaterale în domeniul administrării alegerilor și referendumurilor.
Ceremonia de semnare a Memorandumului a avut loc la sediul Autorității Electorale Permanente din București. Documentul a fost semnat de către președintele instituției, domnul Toni Greblă, și de către președintele Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei, domnul Oleh Didenko.
Președintele Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei, domnul Oleh Didenko, a mulțumit, la rândul său, pentru deschiderea și disponibilitatea AEP de a împărtăși cunoștințele și bunele practici cu privire la organizarea și gestionarea în condiții optime a proceselor electorale din străinătate.
Documentul de cooperare semnat astăzi înlocuiește Memorandumul încheiat între cele două părți în anul 2014 și vizează, printre altele, creșterea capacității instituționale a celor două organisme de management electoral, realizarea și protecția drepturilor electorale ale cetățenilor, inclusiv ale grupurilor vulnerabile, dezvoltarea și implementarea tehnologiilor inovatoare în domeniul electoral, asigurarea securității cibernetice și dezvoltarea profesională a diferitelor categorii de specialiști implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor și a referendumurilor.
Ceremonia de semnare a avut loc în contextul vizitei de studiu privind experiența României în ceea ce privește organizarea votului în străinătate și explorarea modalităților alternative de vot pentru diaspora Ucrainei postbelice, realizată de delegația ucraineană la AEP, în perioada 5-6 februarie 2024, la inițiativa Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA). La eveniment au participat reprezentanți ai CEC Ucraina, ai Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, ai International IDEA și ai Ministerului Afacerilor Externe din România.
Cu acest prilej, președintele Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei, domnul Oleh Didenko, a apreciat experiența României în organizarea proceselor electorale pentru cetățenii români aflați în diaspora.
“Experiența dumneavoastră este foarte importantă pentru noi, pentru că sunt convins că ne va ajuta în desfășurarea unor alegeri libere și corecte în perioada post-conflict și de această organizare în condiții cât mai bune depinde și integrarea euroatlantică și europeană a Ucrainei, în viitor. De asemenea, de cât de democratice vor fi aceste alegeri post-conflict depinde și viteza cu care Ucraina se va reconstrui după război”, a afirmat domnul Oleh Didenko.
La rândul său, președintele AEP, domnul Toni Greblă, a menționat că democrația este o componentă esențială a vieții sociale, economice și politice dintr-o țară, iar o parte însemnată a acestui concept o reprezintă încrederea în buna organizare și desfășurare a alegerilor.
În momentul în care, în Ucraina, veți aprecia că au fost create condițiile pentru organizarea alegerilor, vă asigur că autoritățile din România vă vor acorda tot sprijinul pentru buna desfășurare a scrutinului pentru cetățenii ucraineni care se vor afla atunci pe teritoriul țării noastre”, a precizat domnul Toni Greblă.
Direcția comunicare
06.02.2024