Comunicat de presă privind încheierea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2024

Comunicat de presă privind încheierea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2024

Având în vedere că mâine, 23 noiembrie 2024, ora 07:00, se încheie campania electorală pentru alegerile pentru Președintele României din anul 2024, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le reamintește competitorilor electorali că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să nu continue propaganda electorală.

Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă pe candidați să contribuie la desfășurarea în cele mai bune condiții a zilei votului, astfel încât întregul proces electoral să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor.

La alegerile din 24 noiembrie, vor fi organizate, pe teritoriul României, 18.968 de secții de votare, iar în străinătate 950 de secții de votare.

În țară, votarea la cele 18.968 de secții de votare începe duminică, 24 noiembrie 2024, ora 07:00 și se încheie la ora 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).

Votarea în străinătate a început vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 12:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00, în timp ce sâmbătă, 23 noiembrie 2024, votarea va începe la ora 07:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00. Duminică, 24 noiembrie 2024, secțiile de votare din străinătate sunt deschise în intervalul orar 7.00 – 21.00. Pentru fiecare dintre cele trei zile de votare din străinătate există posibilitatea prelungirii programului secției până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot.

Datele privind prezența la vot pot fi vizualizate în timp real, prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot pe categorii de vârstă, mediu și gen. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a  acestora.

În ziua alegerilor, informații sintetice privind prezența la vot vor fi aduse la cunoștința opiniei publice de către Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC), conform următorului program:

 

Ziua

Ora de referință a datelor

(ora României)

Ora la care informațiile

sunt date publicității

(ora României)

Duminică – 24.11.2024

09,00

09,30

(declarație de presă

și comunicat de presă)

15,00

15,30

(declarație de presă

și comunicat de presă)

21,00

21,30

(declarație de presă

și comunicat de presă)

 

 

Direcția comunicare și relații publice

22.11.2024

Comunicat de presă privind numărul de alegători înscriși în Registrul electoral, valabil pentru alegerea Președintelui României din data de 24 noiembrie 2024

Comunicat de presă privind numărul de alegători înscriși în Registrul electoral, valabil pentru alegerea Președintelui României din data de 24 noiembrie 2024

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința opiniei publice situația numărului de alegători valabil pentru alegerea Președintelui României din data de 24 noiembrie 2024, după cum urmează:

Anexa nr. 1 cuprinde numărul total de alegători din listele electorale permanente pentru alegerea Președintelui României din data de 24 noiembrie 2024, pe categorii de vârstă și în funcție de mediu (urban/rural).

Anexa nr. 2 cuprinde numărul total de alegători din listele electorale permanente pentru alegerea Președintelui României din data de 24 noiembrie 2024, aferent fiecărei localități.

Anexa nr. 3 cuprinde numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate pentru alegerea Președintelui României din data de 24 noiembrie 2024, pe țări.

Precizăm că Registrul electoral a fost actualizat atât prin importuri de date de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor și de la Direcția Generală de Pașapoarte, cât și prin radieri efectuate de persoanele autorizate din cadrul primăriilor.

Potrivit Legii nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară. Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, conform legii.

Direcția comunicare și relații publice

22.11.2024

Comunicat de presă privind acreditările eliberate de Autoritatea Electorală Permanentă asociațiilor și fundațiilor, jurnaliștilor străini și observatorilor internaționali la alegerile prezidențiale din anul 2024

Comunicat de presă privind acreditările eliberate de Autoritatea Electorală Permanentă asociațiilor și fundațiilor, jurnaliștilor străini și observatorilor internaționali la alegerile prezidențiale din anul 2024

În vederea observării alegerilor pentru Președintele României, Autoritatea Electorală Permanentă a eliberat 178 de acreditări, cele mai multe fiind solicitate de asociații și fundații.
Asociațiile și fundațiile interne și-au arătat în număr mare interesul pentru scrutinul prezidențial din România, iar lista celor 58 de instituții care au solicitat acreditări poate fi consultată la secțiunea ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024 – ACREDITĂRI OBSERVATORI ELECTORALI accesând următorul link:
https://www.roaep.ro/prezentare/asociatii-si-fundatii-prezidentiale-2024/.

Autoritatea Electorală Permanentă a acreditat și 88 observatori internaționali. Acestia și-au arătat în număr mare interesul pentru scrutinul prezidențial din România, iar lista organizațiilor, instituțiilor și organismelor externe care au solicitat acreditări poate fi consultată accesând următorul link: https://www.roaep.ro/prezentare/observatori-internationali-prezidentiale-2024/.

De asemenea, au fost acreditați 32 jurnaliști străini, reprezentanți ai MTVA, European Pressphoto Agency (EPA), Agence France-Presse (AFP), Associated Presse (AP), Reuters, iar lista acestora poate fi consultată la următorul link: https://www.roaep.ro/prezentare/reprezentanti-ai-mass-media-straine-prezidentiale-2024/.

Potrivit legii, persoanele acreditate pot asista la operaţiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 6,00 şi terminând cu momentul încheierii şi semnării de către membrii biroului electoral al secţiei de votare a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votării în secţia respectivă, precum și la operațiunile efectuate de birourile electorale pentru votul prin corespondență.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, reprezentanții mass-media și observatorii nu pot interveni în niciun mod în organizarea şi desfășurarea alegerilor, având numai dreptul de a sesiza în scris preşedintele biroului electoral în cazul constatării unei neregularităţi.

Filmarea și/sau fotografierea locurilor publice din sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență, din zona de votare sau din localul secției de votare, după caz, vor/va putea fi efectuate/efectuată fără a aduce atingere secretului votului și cu respectarea dispozițiilor art. 90 alin. (3) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Precizăm că orice act de propagandă electorală, precum şi încălcarea în orice mod a actului de acreditare atrag aplicarea sancţiunilor legale, suspendarea acreditării de către biroul electoral care a constatat abaterea, iar în ziua votării, îndepărtarea imediată a persoanei respective din secţia de votare.

Direcția comunicare și relații publice

22.11.2024

Comunicat de presă privind materialele de informare destinate membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare organizate cu ocazia alegerilor pentru Președintele României și a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024

Comunicat de presă privind materialele de informare destinate membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare organizate cu ocazia alegerilor pentru Președintele României și a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pune la dispoziția membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare o serie de materiale de informare privind atribuțiile și activitatea acestora la alegerile pentru Președintele României și la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024.

Astfel, AEP a elaborat Ghidul birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară la alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și Ghidul birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, reunite într-un material tipărit în 58.000 de exemplare și distribuit în secțiile de votare.

Totodată, AEP a realizat o serie de clipuri video care prezintă principalele activități pe care biroul electoral al secției de votare le va desfășura în preziua votării și în ziua alegerilor. Materialele au fost publicate pe site-ul propriu, www.roaep.ro, și pe canalul oficial de YouTube al Autorității.

Materialele au fost concepute ca instrumente de lucru care să sprijine activitatea desfășurată de membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, oferind informații despre atribuțiile acestora, tipurile de materialele electorale utilizate în secția de votare și principalele activități pe care biroul electoral al secției de votare le va desfășura în preziua votării, în ziua votării și până la momentul predării materialelor electorale către biroul electoral ierarhic superior.

De asemenea, în vederea bunei pregătiri a alegerilor prezidențiale și parlamentare din acest an, Autoritatea Electorală Permanentă a participat, alături de celelalte instituții cu atribuții în instruirea personalului din secțiile de votare, la peste 450 de sesiuni de instruire a președinților și locțiitorilor birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și din străinătate, precum și la peste 450 de sesiuni de instruire a operatorilor de calculator și a rezervelor desemnate.

Obiectivul principal al tuturor acestor demersuri vizează înzestrarea membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a operatorilor de calculator cu toate instrumentele și informațiile necesare cu privire la sarcinile ce le revin, în vederea desfășurării alegerilor prezidențiale și a celor parlamentare în cele mai bune condiții.

Reamintim că deținerea funcției de membru al biroului electoral al secției de votare implică exercițiul autorității de stat, iar îndeplinirea cu profesionalism și imparțialitate a atribuțiilor cu care au fost învestiți membrii secțiilor de votare contribuie la derularea corectă, transparentă și democratică a proceselor electorale.

Direcția comunicare și relații publice

21.11.2024

Comunicat de presă privind începerea votării în secțiile de votare din străinătate, organizate cu ocazia alegerilor prezidențiale din anul 2024

Comunicat de presă privind începerea votării în secțiile de votare din străinătate, organizate cu ocazia alegerilor prezidențiale din anul 2024

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că startul votării pentru alegerile prezidențiale va fi dat în străinătate, prima secție de votare urmând să fie deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 01:00, ora României.

Urmare a propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, realizate pe baza informațiilor și a datelor primite de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, au fost înființate 950 de secții de votare în străinătate, cu 35 mai multe față de cele 915 organizate cu ocazia procesului electoral din 9 iunie 2024, în care au fost aleși reprezentanții României în Parlamentul European.

Votarea în străinătate la primul tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie 2024, între orele locale 12:00 și 21:00, sâmbătă, 23 noiembrie 2024 și duminică, 24 noiembrie 2024, între orele locale 7:00 și 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59, în ziua de duminică, pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).

Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secții de votare din străinătate, prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.

Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din anul 2024 poate fi consultată pe site-ul Autorității Electorale Permanente, la următorul link:
https://www.roaep.ro/management-electoral/wp-content/uploads/2024/11/Lista-sediilor-sectiilor-de-votare-din-strainatate-prezidentiale_parlamentare-2024.pdf.

Mai multe detalii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale din anul 2024 se regăsesc pe pagina de internet a Autorității, www.roaep.ro.

Direcția comunicare și relații publice

21.11.2024

Comunicat de presă privind aprobarea condițiilor de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumurile locale din 8 decembrie 2024 din comuna Corunca și din municipiul Giurgiu

Comunicat de presă privind aprobarea condițiilor de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumurile locale din 8 decembrie 2024 din comuna Corunca și din municipiul Giurgiu

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a adoptat Hotărârea nr. 39/2024 pentru aprobarea condițiilor de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumul local din data de 8 decembrie 2024 din comuna Corunca, județul Mureș și Hotărârea nr. 40/2024 pentru aprobarea condițiilor de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumul local din data de 8 decembrie 2024 din municipiul Giurgiu, județul Giurgiu.

Buletinul de vot care va fi utilizat la referendumul local din data de 8 decembrie 2024 din comuna Corunca, județul Mureș, are 4 pagini, în format A5 (o foaie A4 pliată).

Totodată, cele două buletine de vot care vor fi utilizate la referendumul local din data de 8 decembrie 2024 din municipiul Giurgiu, județul Giurgiu (câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului), au 4 pagini fiecare, în format A5 (o foaie A4 pliată).

Actele normative au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, și pot fi consultate și pe pagina web a Autorității Electorale Permanente, www.roaep.ro.

 

Direcția comunicare și relații publice

19.11.2024

Conferința de presă susținută de președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, domnul general ing. Ionel-Sorin Bălan, și președintele Institutului Național de Statistică, domnul Tudorel Andrei

Conferința de presă susținută de președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, domnul general ing. Ionel-Sorin Bălan, și președintele Institutului Național de Statistică, domnul Tudorel Andrei

În data de 19 noiembrie a.c, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), domnul Toni Greblă, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), domnul general ing. Ionel-Sorin Bălan, și președintele Institutului Național de Statistică (INS), domnul Tudorel Andrei, au susținut o conferință de presă pe tema sistemului de centralizare a voturilor și de comunicare în timp real a rezultatelor alegerilor prezidențiale și ale referendumului local din data de 24 noiembrie 2024 din Municipiul București.

prezidiu

Evenimentul a fost transmis live și poate fi vizionat pe canalul AEP de YouTube, disponibil la următorul link: https://www.youtube.com/channel/UCVMKK_34ds9jLXNpM0CLRoA

 

Vă prezentăm, mai jos, câteva informații sintetice cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României, precum și a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților:

  • TOTAL ALEGĂTORI – 19.002.912[1]
  • SECŢII DE VOTARE ŢARĂ 18.968

    Lista poate fi consultată aici: https://www.roaep.ro/management-electoral/geografie-electorala/registrul-sectiilor-de-votare/

  • SECŢII DE VOTARE STRĂINĂTATE – 950

           Lista poate fi consultată aici:

              https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/lista_sectii.pdf

Cele mai multe secții de votare vor fi organizate în Republica Italiană (și Malta) – 158 de secții, Spania – 147 secții, Regatul Unit – 107 secții, Republica Franceză (și Principatul Monaco) – 68 de secții, Republica Moldova – 59 de secții, SUA – 48 de secții, Regatul Belgiei – 29 de secții, Regatul Ţărilor de Jos – 21 secții.

 

  • EXPERȚI ELECTORALI – 74.238
  • OPERATORI DE CALCULATOR – 79.708

 

INSTRUIRI

  • 450 de sesiuni de instruire desfășurate cu președinții și locțiitorii birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară, precum și cu membrii secțiilor de votare din străinătate;
  • 450 de sesiuni de instruire a operatorilor de calculator și a rezervelor desemnate la nivelul tuturor județelor și a Municipiului București.

 

ALEGERILE PENTRU PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

 

      MATERIALE NECESARE VOTĂRII:

 

  BULETINE DE VOT TOTAL – 23.464.129  (TUR I)

 

  • BULETINE DE VOT ȚARĂ –  19.850.687 (TUR I)

                                                             

  • BULETINE DE VOT STRĂINĂTATE –  3.600.000 (TUR I)

                                                                              –  3.600.000 (TUR II)

 

  • BULETINE DE VOT PRIN CORESPONDENȚĂ6.721 (TUR I)

                                                                                           – 6.721 (TUR II)

   Preț/buletin vot: 0,20 RON

 

  • ȘTAMPILE cu mențiunea ”VOTAT” (țară + străinătate) – 104.050
  • TIMBRE AUTOCOLANTE (țară + străinătate) –  21.794.096 (TUR I)
  •  21.794.096 (TUR II)
  • GHIDURI pentru Birourile Electorale ale Secțiilor de Votare – 58.000
  • AFIȘE de informare pentru alegători – în secțiile de votare din țară – 19.500

 

 VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ

  • Au fost transmise toate cele 6721 plicuri pentru alegerile prezidențiale;
  • Prin DECIZIA BESVS 48 nr. 7/06.11.2024 s-a stabilit că 140 secții de votare din străinătate vor avea atribuții pentru votul prin corespondență, organizate în sediul reprezentanțelor diplomatice;
  • A fost completat biroul electoral pentru votul prin corespondență.

 

     ORARUL DE FUNCȚIONARE A SECȚIILOR DE VOTARE DIN STRĂINĂTATE

  Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor, după cum urmează:

  • Vineri, 22 noiembrie 2024/6 decembrie 2024, între orele 12-21
  • Sâmbătă, 23 noiembrie 2024/7 decembrie 2024, între orele 7-21
  • Duminică, 24 noiembrie 2024/8 decembrie 2024, între orele 7-21*

*Duminică, 24 noiembrie, există posibilitatea de prelungire a programului până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

La alegerile parlamentare au drept de vot doar cetățenii români.

Cetățenii altor state UE nu au drept de vot, decât dacă au și cetățenie română.

Alegătorul votează la una dintre următoarele secţii de votare:

Alegeri prezidențiale

Țară

Străinătate

Alegătorul care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii;

Alegătorul care se află în altă unitate administrativ- teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia;

Alegătorul care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea;

Alegătorul care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

CEREREA pentru URNA SPECIALĂ se depune:

✓ la SECȚIA DE VOTARE ÎN PREZIUA VOTĂRII, ÎNTRE ORELE 18.00-20.00 sau

✓ la BIROUL ELECTORAL JUDEȚEAN SAU LA BIROUL ELECTORAL AL SECTORULUI MUNICIPIULUI BUCUREȘTI, cel mai târziu la data de 22 NOIEMBRIE 2024, ORA 12,00.

Alegătorul care se află în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în străinătate.

 

 

DOCUMENTE DE IDENTITATE

Alegeri prezidențialeACTE

Țară                                                 

Străinătate

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

a) cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;

b) buletinul de identitate;

c) pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;

d) pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;

e) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care în ziua votării se află în străinătate își pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

a) cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;

b) buletinul de identitate;

c) pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;

d) pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;

e) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare;

f) paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic;

paşaportul simplu temporar.

Atenție!

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

 

CAMPANIA DE INFORMARE

  • 1 spot video și 1 spot audio privind exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale (decizia CNA nr. 587/2024 posturile TV și radio au obligația de a difuza spoturile de informare ale AEP în afara spațiului publicitar);
  • 3 spoturi video privind înregistrarea pentru votul prin corespondență;
  • Ghidul alegătorului prin corespondență la alegerile prezidențiale și Ghidul alegătorului la secțiile de votare, realizate în colaborare cu MAE;
  • 3 îndrumare realizate de AEP;
  • 6 spoturi video care prezintă OPERAȚIUNILE DIN SECȚIA DE VOTARE și modalitatea de exercitare a dreptului de vot prin intermediul URNEI SPECIALE;
  • Campania de informare din principalele Aeroporturi internaționale din țară.

 

 

REFERENDUM

 

Informații privind Municipiul București:

  • 1289 secții de votare în Municipiul București;
  • Estimare buletine de vot București :
    • 1.785.238 de alegători (inclusiv cei care vor împlini 18 ani la data alegerilor pentru Președintele României din data de 24.11.2024), conform datelor din 5.11.2024.
    • [1.785.238 x 1,1 (cu supliment de 10%)] x 3 buletine de vot = 1.963.762 x 3 =

5.891.286 buletine de vot

 

 

 

       ALEGERILE PENTRU SENAT ȘI CAMERA DEPUTAȚILOR

 

MATERIALE NECESARE VOTĂRII:

 

BULETINE DE VOT: 45.862.984, dintre care:

 

  • BULETINE DE VOT ȚARĂ TOTAL: 39.710.472

                  SENAT                   –  19.855.236 (0,40 lei/buletin de vot)

CAMERA DEPUTAȚILOR  –  19.855.236 (0,80 lei/ buletin de vot)

  • BULETINE DE VOT STRĂINĂTATE TOTAL: 6.139.200

                   SENAT                  – 3.069.600 (0,40 lei/buletin de vot tipărit)

CAMERA DEPUTAȚILOR  – 3.069.600 (0,80 lei/ buletin de vot tipărit)        

  • BULETINE DE VOT PRIN CORESPONDENȚĂ

                   SENAT                  –  6.656 (0,20 lei/buletin de vot tipărit)

CAMERA DEPUTAȚILOR  –  6.656 (0,40 lei/ buletin de vot tipărit)

  • ȘTAMPILE cu mențiunea ”VOTAT”: 104.050

–    ȚARĂ – 94.840

  • STRĂINĂTATE – 9.210
  • TIMBRE AUTOCOLANTE: 21.564.347
    • ȚARĂ – 18.884.347
    • STRĂINĂTATE – 2.680.000
  • GHIDURI pentru Birourile Electorale ale Secțiilor de Votare – 58.000
  • AFIȘE de informare pentru alegători – în secțiile de votare din țară – 19.500

 

VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ

 

  • Au fost transmise toate cele 6656 de plicuri pentru alegerile parlamentare.
  • Prin DECIZIA Biroului electoral pentru cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara țării nr. 43 au fost desemnate aceleași birouri electorale ale secțiilor de votare ca la alegerile prezidențiale pentru a avea atribuții și pe corespondență – 140 secții de votare, organizate în sediul reprezentanțelor diplomatice. Lista acestora poate fi consultată aici https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/lista_sectii_atributii_vpc.pdf;
  • Biroul pentru votul prin corespondență se completează în această săptămână.

 

ORARUL DE FUNCȚIONARE A SECȚIILOR DE VOTARE DIN STRĂINĂTATE

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de două zile, după cum urmează

  • Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, între orele 7-21
  • Duminică, 1 decembrie 2024, între orele 7-21*

*cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

 

      La alegerile parlamentare au drept de vot doar cetățenii români.

        Cetățenii altor state UE nu au drept de vot, decât dacă au și cetățenie română.

 

Alegătorul votează la una dintre următoarele secţii de votare:

Țară

Străinătate

 

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.

 

În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

 

Alegătorii care se prezintă la vot la secţiile de votare organizate în străinătate şi care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate.

 

Personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate.

 

Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator din străinătate, dacă au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.

 

Candidaţii pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală externă.

 

DOCUMENTE DE IDENTITATE

Țară

Străinătate

 

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

a) cartea de identitate;

b) cartea electronică de identitate;

c) cartea de identitate provizorie;

d) buletinul de identitate;

e) paşaportul diplomatic;

f) paşaportul diplomatic electronic;

g) paşaportul de serviciu;

h) paşaportul de serviciu electronic;

i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

 

Cetăţenii români cu domiciliul în România, dar care au adresa de reşedinţă în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei*:

a) cartea de identitate;

b) cartea electronică de identitate;

c) cartea de identitate provizorie;

d) buletinul de identitate;

e) paşaportul diplomatic;

f) paşaportul diplomatic electronic;

g) paşaportul de serviciu;

h) paşaportul de serviciu electronic;

i) paşaportul simplu;

j) paşaportul simplu electronic;

k) paşaportul simplu temporar.

*Lista documentelor este cuprinsă în Anexa la OMAE nr. 373/28.02.2024, consolidată cu OMAE nr. 507/21.03.2024.

 

 

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate, conform prezentei legi, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

a) paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu;

b) paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu;

c) paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

 

 

CAMPANIA DE INFORMARE

  • 1 spot video și 1 spot audio privind exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale (decizia CNA nr. 587/2024 posturile TV și radio au obligația de a difuza spoturile de informare ale AEP în afara spațiului publicitar);
  • 3 spoturi video privind înregistrarea pentru votul prin corespondență;
  • Ghidul alegătorului prin corespondență la alegerile parlamentare și Ghidul alegătorului la secțiile de votare, realizate în colaborare cu MAE;
  • 2 îndrumare realizate de AEP;
  • 6 spoturi video care prezintă OPERAȚIUNILE DIN SECȚIA DE VOTARE și modalitatea de exercitare a dreptului de vot prin intermediul URNEI SPECIALE;
  • Campania de informare în principalele aeroporturi internaționale din țară.

 

Direcția comunicare și relații publice

19.11.2024

 

[1] https://www.roaep.ro/prezentare/comunicat-de-presa/comunicat-de-presa-privind-numarul-total-de-cetateni-cu-drept-de-vot-inscrisi-in-registrul-electoral-la-data-de-31-octombrie-2024/

Comunicat de presă privind modificarea listei sediilor secțiilor de votare din străinătate la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare din anul 2024

Comunicat de presă privind modificarea listei sediilor secțiilor de votare din străinătate la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare din anul 2024

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a adoptat, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), o Hotărâre privind modificarea listei sediilor secțiilor de votare din străinătate la alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024.

Menționăm că Hotărârea AEP nr. 38/2024 privind modificarea listei sediilor secțiilor de votare din străinătate la alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, aprobată prin Hotărârea Autorităţii Electorale Permanente nr. 36/2024, precum şi unele măsuri pentru buna organizare a acestora a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, și poate fi consultată pe pagina web a Autorității, www.roaep.ro.

Reamintim că, urmare a propunerilor transmise de MAE, realizate pe baza informațiilor și a datelor primite de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, au fost înființate 950 de secții de votare în străinătate, cu 35 mai multe față de cele 915 organizate cu ocazia procesului electoral din 9 iunie 2024, în care au fost aleși reprezentanții României în Parlamentul European.

Potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile prezidențiale, votarea în străinătate se desfășoară pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (22, 23 și 24 noiembrie 2024, respectiv 6, 7 și 8 decembrie 2024). Reamintim că, la alegerile prezidențiale pot vota la secțiile organizate în străinătate toți cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate, pe baza unui act de identitate emis de autoritățile române, aflat în perioada de valabilitate.

Potrivit prevederilor Legii nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile parlamentare, votarea în străinătate se desfășoară pe durata a două zile (30 noiembrie și 1 decembrie 2024). La alegerile parlamentare pot vota la secțiile de votare organizate în străinătate doar cetățenii cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în străinătate.

Potrivit legii, Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor lua măsurile necesare în vederea asigurării condiţiilor logistice pentru desfăşurarea votării în secţiile de votare din străinătate.

Mai multe detalii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare din anul 2024 se regăsesc pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente, www.roaep.ro.

 

Direcția comunicare și relații publice

15.11.2024

Comunicat de presă referitor la adoptarea hotărârii pentru aprobarea condițiilor de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumul local din data de 24 noiembrie 2024 din Municipiul București

Comunicat de presă referitor la adoptarea hotărârii pentru aprobarea condițiilor de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumul local din data de 24 noiembrie 2024 din Municipiul București

Astăzi, 12 noiembrie a.c., Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a adoptat Hotărârea nr. 37/2024 pentru aprobarea condițiilor de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumul local din data de 24 noiembrie 2024 din municipiul București, aceasta fiind transmisă spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Prin acest act normativ au fost aprobate condiţiile de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumul local din data de 24 noiembrie 2024 din Municipiul București. Cele trei buletine de vot (câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului) au 4 pagini fiecare, în format A5 (o foaie A4 pliată).

Hotărârea a fost adoptată de către Autoritatea Electorală Permanentă după consultarea Biroului Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024, Primarului General al Municipiului București, Consiliului General al Municipiului București și Regiei Autonome „Monitorul Oficial”.

Actul normativ a fost transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I, și va putea fi consultat și pe pagina web a Autorității Electorale Permanente, www.roaep.ro.

Direcția comunicare și relații publice

12.11.2024

Comunicat de presă referitor la elaborarea unui proiect de hotărâre pentru aprobarea condițiilor de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumul local din data de 24 noiembrie 2024 din Municipiul București

Comunicat de presă referitor la elaborarea unui proiect de hotărâre pentru aprobarea condițiilor de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumul local din data de 24 noiembrie 2024 din Municipiul București

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a elaborat și a adus la cunoștință publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea condițiilor de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumul local din data de 24 noiembrie 2024 din municipiul București.

Prin acest proiect este propusă aprobarea condiţiilor de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumul local din data de 24 noiembrie 2024 din Municipiul București. Cele trei buletine de vot (câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului) au 4 pagini fiecare, în format A5 (o foaie A4 pliată).

Proiectul de act normativ a fost transmis, în data de 11 noiembrie 2024, pentru eventuale observații, Biroului Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024, Primarului General al Municipiului București, Consiliului General al Municipiului București și Regiei Autonome „Monitorul Oficial” și poate fi consultat pe pagina web a Autorității Electorale Permanente, la secțiunea „LEGISLAŢIE ELECTORALĂ – Transparență decizională” sau accesând următorul link: www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2024/11/HAEP-conditii-tiparire-bv-referendum-Bucuresti.pdf.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea condițiilor de tipărire a buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumul local din data de 24 noiembrie 2024 din municipiul București va fi adoptat de către Autoritatea Electorală Permanentă după primirea eventualelor propuneri sau observații din partea entităților care au fost consultate.

Direcția comunicare și relații publice

11.11.2024