Comunicat de presă privind participarea AEP la cel de-al doilea simpozion online organizat de Asociația Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO) pe tema alegerilor în timpul pandemiei



Comunicat de presă privind participarea AEP la cel de-al doilea simpozion online organizat de Asociația Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO) pe tema alegerilor în timpul pandemiei
 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) participă astăzi, 4 iunie 2020, la cel de-al doilea simpozion online organizat de Asociația Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), cu tema Alegeri în perioada pandemiei.

Evenimentul își propune să monitorizeze deciziile de amânare a alegerilor în țările afectate de pandemie, să le analizeze într-un context internațional și juridic/constituțional mai larg și să identifice cele mai bune soluții pentru surmontarea dificultăților întâmpinate în această perioadă de autoritățile cu atribuții în domeniul electoral.

Simpozionul online reuneşte experți şi oficiali electorali din țările membre ale ACEEEO, reprezentanți ai unor prestigioase organisme de management electoral şi organizații internaționale care activează în domeniul electoral, precum: Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa/Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), Institutul Internațional pentru Democrație și Asistența Electorală (IDEA), Asociația Mondială a Organismelor Electorale (A-WEB), Comisia Electorală Centrală a Georgiei, dar şi experți internaționali de profil.

Autoritatea Electorală Permanentă este reprezentată de președintele Constantin-Florin Mitulețu-Buică, vicepreședinții Zsombor Vajda și Marian Muhuleț și de șefii Departamentului Legislativ și Departamentului cooperare internațională și relații publice.

În cadrul primului simpozion, organizat de ACEEEO în data 5 mai 2020, au fost prezentate două situații: cea a Poloniei, care avea programate alegeri prezidențiale în data de 10 mai 2020 și cea a Coreei de Sud, care a organizat alegeri parlamentare în data de 15 aprilie 2020, luând măsuri speciale de protecție și reprezentând, din acest punct de vedere, un exemplu de bune practici pentru organizarea unui scrutin în timpul pandemiei.

Cel de-al doilea simpozion va oferi o monitorizare a situației poloneze și va analiza deciziile politice și juridice referitoare la amânarea scrutinului prezidențial din data de 10 mai.

De asemenea, participanții la discuții vor analiza și modul în care oficialii electorali din Statele Unite ale Americii gestionează situația de criză.

Reamintim că, din cauza pandemiei COVID-19, cel puțin 62 de țări de pe glob au decis să amâne alegerile naționale și regionale.

Direcția comunicare

04.06.2020

Alte articole: