Comunicat de presă privind Programul electoral de observare a alegerilor din 9 iunie 2024, organizat de Autoritatea Electorală Permanentă



Comunicat de presă privind Programul electoral de observare a alegerilor din 9 iunie 2024, organizat de Autoritatea Electorală Permanentă


În vederea asigurării transparenței activităților specifice desfășurării proceselor electorale și a informării corecte cu privire la respectarea standardelor europene și internaționale în materie electorală, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) organizează Programul electoral de observare a alegerilor membrilor din România în Parlamentul European și a alegerilor autorităților administrației publice locale din 9 iunie 2024.

În acest sens, vineri, 7 iunie 2024, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, s-a întâlnit cu reprezentanții organizației internaționale Rețeaua de Competențe Electorale Francofone (RECEF), aflați în vizită în România pentru a participa la programul de observare a alegerilor din 9 iunie a.c. La întâlnirea de lucru au fost prezenți cinci participanți, respectiv secretariatul RECEF și reprezentanți ai autorităților electorale din Burkina Faso, Guineea-Bissau, Senegal și Tunisia. AEP este membră a RECEF din anul 2016 și a dezvoltat relații de cooperare în domeniul electoral cu această instituție.

Cu această ocazie, președintele AEP a prezentat bunele practici în materie electorală dezvoltate de România, arătând că toate activitățile pentru organizarea alegerilor din 9 iunie a.c. sunt în grafic și au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern. Totodată, președintele AEP a precizat că vizita reprezentanților RECEF va contribui la facilitarea schimburilor de experiență la nivel internațional și la promovarea valorilor și principiilor democratice, menționând că acestea vor sta la baza elaborării, cu ajutorul experților europeni și internaționali în materie electorală, a unui viitor Cod electoral.

Tot în contextul Programului electoral de observare a alegerilor din 9 iunie 2024, conducerea Autorității Electorale Permanente, reprezentată de vicepreședinții Zsombor Vajda și Cosmin-Gabriel Popp, a avut vineri, 7 iunie a.c., o întrevedere cu reprezentanții organizației Expert Forum și ai European Platform for Democratic Elections (EPDE), o platformă creată cu scopul de a facilita schimbul de bune practici și creșterea capacității de observare a alegerilor pentru observatori independenți. Aceștia și-au arătat interesul față de modul de organizare a procesului electoral din România și de desfășurare a alegerilor din perspectiva asigurării securității informatice și cu privire la provocările care pot apărea în mediul online în perioada electorală.

Printre participanții la Programul electoral de observare a alegerilor din 9 iunie 2024 organizat de Autoritatea Electorală Permanentă se numără și alte organizații internaționale partenere, alături de care AEP promovează valorile democratice în întreaga lume, precum IFES Europa (Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale), A-WEB (Asociația Mondială a Organismelor Electorale) și OIF (Organizația Internațională a Francofoniei – regiunea Europa Centrală și de Est). Vizita observatorilor internaționali are rolul de a facilita schimburile de experiență între participanți la nivel international, dar și de a promova bunele practici în materie electorală dezvoltate de România.

Totodată, la Programul de observare a alegerilor participă și reprezentanți ai autorităților electorale din Republica Moldova, Albania, Armenia, Georgia, Muntenegru, Serbia, Turcia, Ucraina, Tunisia și Filipine. La vizita observatorilor internaționali participă și reprezentanți ai Misiunilor Diplomatice la București ale Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canadei, Bosniei şi Herţegovina și Macedoniei de Nord.

De asemenea, în contextul organizării alegerilor membrilor din Parlamentul European, Biroul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR) desfășoară o misiune de observare a procesului electoral prin care sunt aleși reprezentanții României în Parlamentul European. În acest sens, delegația OSCE/ODIHR a avut întrevederi cu reprezentanții Autorității Electorale Permanente, ai Biroului Electoral Central și ai Biroului Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate.

 

Direcția comunicare și relații publice

07.06.2024

Alte articole: