Programe AEP observare alegeri

Programe electorale internaționale desfășurate de AEP în anul 2020

 

Ținând cont de evoluțiile recente ale crizei mondiale de sănătate și de măsurile destul de restrictive privind călătoriile internaționale, Autoritatea Electorală Permanentă nu a invitat la programele electorale internaționale pentru observarea alegerilor din anul 2020 reprezentanți ai instituțiilor omoloage. Cu toate acestea, întrucât scopul AEP a fost de a rămâne constant angajată în schimbul de bune practici la nivel internațional, instituția a adresat invitații de participare către rețeaua diplomatică și structurile partenere care au sediul în România.

 
Programul internațional pentru observarea alegerilor locale a avut loc în data de 27 septembrie 2020. Au răspuns pozitiv invitației ambasadori și reprezentanți diplomatici din Republica Franceză, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Thailandei, Republica Tunisiană, Canada, Republica Turcia, Ungaria, Georgia, Republica Azerbaidjan, Republica Moldova, Republica Armenia, Republica Indonezia, precum și un reprezentant al Organizației Internaționale a Francofoniei. În consecință, Autoritatea Electorală Permanentă a emis acreditări pentru aceștia, conferindu-le statutul de observatori internaționali.

Programul internațional de observare a alegerilor pentru Camera Deputaților și Senatului s-a desfășurat exclusiv în ziua alegerilor din data de 6 decembrie 2020.

Au răspuns pozitiv invitației ambasadori și reprezentanți diplomatici din Republica Franceză, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Hașemit al Iordaniei, Regatul Thailandei, Republica Tunisiană, Canada, Republica Turcia, Georgia, Republica Indonezia, Republica  India, precum și doi reprezentanți din partea Organizației Internaționale a Francofoniei. AEP a fost onorată de participarea activă la programul de observare a E.S doamna Raja Jhinaoui BEN ALI, ambasadoarea Republicii Tunisiene, a E.S domnul Rahul SHRIVASTAVA, ambasadorul Republicii Indiei, a E.S. doamna Laurence AUER, ambasadoarea Republicii Franceze, precum și a domnului Pierre de MONTE, magistrat de legătură al Republicii Franceze în România. Precum și în cazul Programului electoral internațional organizat cu ocazia alegerilor locale, Autoritatea Electorală Permanentă a emis acreditări pentru participanți, conferindu-le statutul de observatori internaționali.

Observatorii internaționali din cadrul celor două programe de observare, alături de reprezentanții AEP, au vizitat secțiile de votare din cadrul a patru localuri de vot din diferite sectoare ale capitalei, în diverse momente ale zilei. De asemenea, aceștia au participat la briefinguri și sesiuni de întrebări și răspunsuri la sediul Biroului Electoral Central, unde au fost primiți de conducerea Autorității Electorale Permanente.

Instituția a luat toate măsurile pentru respectarea regulilor de sănătate publică, atât pentru prevenirea infectării participanților, cât și a persoanelor cu care aceștia au interacționat pe durata celor două programe de observare electorală. Regulile generale au privit purtarea obligatorie a măștii, dezinfectarea mâinilor, păstrarea distanței față de ceilalți alegători și respectarea numărului maxim de persoane care pot fi prezente în același timp în secția de votare.

Programele de observare electorală organizate de AEP în anul 2020 au reprezentat ocazii excelente pentru schimbul de bune practici în materie electorală dar și excelente șanse de a demonstra care a fost răspunsul ferm al României în fața provocărilor impuse de criza sanitară asupra domeniului electoral.

 

Programe electorale internaționale desfășurate de AEP în anul 2019

 

În perioada 9-10 noiembrie 2019, AEP a organizat Programul internațional pentru observarea alegerilor prezidențiale, dedicat instituțiilor omoloage și organizațiilor internaționale cu responsabilități în domeniu. La eveniment au participat 26 de experți și oficiali electorali din partea următoarelor organisme electorale: Comisia Electorală Centrală a Georgiei, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală a Bulgariei, Comisia Electorală Centrală a Rusiei, Comisia Centrală pentru Alegeri și Referendum din Kârgâzstan, Oficiul Electoral Național al Ungariei, Comisia Electorală a Thailandei, Comisia Electorală de Stat a Croației, Comisia Electorală Centrală a Ucrainei, Comisia Electorală Centrală a Lituaniei, Consiliul Suprem pentru Alegeri al Turciei, Comisia Electorală Independentă a Iordaniei și Institutul pentru Suport Electoral din Statele Unite ale Americii. Prin acreditările emise de Autoritatea Electorală Permanentă, participanții la eveniment au avut statutul de observator internațional.

Agenda evenimentului a cuprins două zile de lucru. În data de 9 noiembrie a avut loc, la sediul AEP, o întâlnire cu participanții în cadrul căreia reprezentanții Autorității au prezentat aspecte legate de legislația care guvernează alegerile prezidențiale din anul 2019, îmbunătățirile aduse cadrului normativ, campania de informare pentru alegătorii din țară și străinătate, SIMPV, Registrul electoral și de activitatea Biroului Electoral Central. Agenda programului a cuprins, în data de 10 noiembrie 2019, un tur al secțiilor de votare din București, precum și o vizită la Biroul Electoral Central.