Registrul Electoral a fost dezbătut în cadrul Adunării Generale a Asociației Secretarilor de Municipii
Registrul Electoral a fost dezbătut în cadrul Adunării Generale a Asociației Secretarilor de Municipii
Reprezentanții Autorității Electorale Permanente au participat joi, 14 noiembrie, la Adunarea Generală a Asociației Secretarilor de Municipii din România, eveniment care s-a desfășurat la Bacău.
Pe agenda de lucru a fost și o dezbatere privind Registrul Electoral, ca urmare a prezentării realizate de către Secretarul Municipiului Iași, Denisa Liliana Ionașcu. Din partea Autorității Electorale Permanente au participat șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale, Cristian Petraru și directorul Direcției Informatică, Gabriel Saucă, care au pus în discuție importanța operaționalizării sistemului informatic al Registrului Electoral în România și posibilitatea ca cele două alegeri la termen din anul 2014 să se desfășoare pe noua infrastructură.
„După revoluție listele au fost în sarcina primarilor. Ei au semnat întotdeauna listele, dar nu au avut niciun mijloc de control. Registrul electoral ne permite să folosim atribuțiile pe care primarii le aveau deja prin lege și să le dăm un mijloc electronic prin intermediul căruia să poată să și le îndeplinească. Practic, primarii vor putea să semneze în cunoștință de cauză. Este un moment revoluționar pentru că Registrul permite să avem și noi și ei baza la care să ne raportăm pentru a vedea cât de corecte sunt listele electorale”, a explicat șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale, Cristian Petraru.
Întrucât perioada de testare a Registrului Electoral a fost finalizată cu succes, reprezentanții Autorității Electorale Permanente au transmis secretarilor de municipii importanța asigurării permanenței în ceea ce privește actualizarea Registrului, în vederea organizării de alegeri corecte și transparente.
„Secretarii de municipii prezenți la dezbatere au plecat de la premiza că în 2014 vom folosi Registrul electoral. Pentru a folosi acest sistem la evenimentele electorale de anul viitor trebuie să avem o reglementare anterioară, dată cu suficient timp înainte, astfel încât să avem și timp să îl implementăm. Cu cât proiectul Ordonană de urgență va fi adoptat mai târziu, cu atât șansele de succes sunt mai mici. Practic de-aici pleacă urgența” a declarat șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale, Cristian Petraru.
În cadrul dezbaterii s-a abordat și problema stabilității secțiilor de votare, iar concluzia generală a fost că sistemul de secții unice pentru toate tipurile de alegeri ar aduce beneficii tuturor autorităților implicate în organizarea alegerilor, votanților, cât și competitorilor electorali, care ar putea avea o mai bună imagine de ansamblu asupra electoratului.